23 Ocak 2009 Cuma

vxi11 Ethernet Protocol üzerinden Tektronix AFG'ı kontrol etmece

# Dönemin bitmesiyle Taylan Hoca'nın bana verdiği ilk mini-proje, Tektronix marka sinyal üretecimizi ethernet üzerinden bilgisayarla kontrol etmek. Modelimiz AFG3000 serisinden. AFG: Arbitrary Function Generator. Yanisi aslında osiloskop ama sinuzoid, kare dalga, terstere gibi dalga biçimleriyle kısıtlı değiliz. Hafızasına N tane 16-bit integer gönderiliyor ve alet istenen frekansa gelecek şekilde interpolasyon uygulayarak sinyali üretiyor.
# Pek de marifetli. "Burst Mode"unda "1-Cycle" seçeneği seçildiğinde hafızadaki dalga şeklini trigger edildiğinde tek bir kez gönderebiliyor. Ardışık trigger'lar arasındaki süre de ayarlanabiliyor. Bilgisayardan paratmetreleri belli bir aralık içinden rastgele seçilmiş dalga biçimleri (muhtelif pulse'lar ve ardışık darbe'ler arası süreler) üretilip alete gönderilecek. Alet de bu sinyali test aşamasında bizim tasarlayacağımız donanıma, gerçek dünya verisi yerine verecek ki analiz ederek darbenin üretim parametrelerini bulsun.
# Deney edevatları için standart iletişim kanalı GPIB denen nane imiş. Özel bir kablosu ve kartı var bilgisayarlar için. Ama aynı komutlar ethernet üzerinden de gönderilebiliyor. vxi11 protokolü sayesinde ağ üzerinden de gönderilebiliyor. Bu kütüphaneyi hazırlayan kardeş linux için doğru dürüst bir programlama ortamı olmadığından dert yanmış. Dert yanmakla kalmayıp oturup "madem yok, ben de kendi kütüphanemi yazarım" demiş ve sorunu halledip kamuyla paylaşmış. Kendisine bolca teşekkür. Böyle bir kütüphane olmayınca bu aleti (sadece üzerindeki düğmelere basarak) tüm gücünün hakkını vererek kullanmak imkansız.
# Epey ilerledim. Pazartesi günü bu iş biter herhalde.

Hiç yorum yok: