24 Ocak 2009 Cumartesi

Kaotik Senkronizasyon

# Kaotik sistemler başlangıç koşullarına hassas duyarlılıklarıyla tanımlanıyorlar. Farklı koşullarda başlayan iki sistem (başlangıç anında çok yakın dahi olsalar) üç vakit içinde, belli bir strange attractor etrafında döneniyor da olsalar, görece bambaşka hareketler yapıyor olacaklar.
# Nonlinear Dynamics and Chaos kitabının yazarı Steven Strogatz'ın bir öğrencisi kuple (yani birinin değişkenleri diğerininkilere bağımlı) iki sistem arasında senkronizasyon yapılabileceğini göstermiş ve bir uygulamasını geliştirmiş.
# Uygulama şu: Alıcıdan vericiye giden sinyali şifrelemek. Öyle şifrelemek ki dinleyenlerin sadece parazit duyması.
# Şöyle yapılıyor. Vericide bildiğimiz Lorenz sisteminin analogu olan bir devre, program vs. var. Bu çalışınca (sistem 3D olduğundan) 3 tane kaotik sinyal üretiyor. Göndermek istediğimiz mesajı kısıp 2. veya 3. kaotik sinyalle topluyoruz. Vericiye maskelenmiş sinyali ve 1. kaotik sinyali gönderiyoruz. Köstebekler sadece paraziti duyuyorlar.
# Alıcıda Lorentz sisteminin biraz değiştirilmişi var. 2. ve 3. bileşenin denklemlerindeki 1. bileşen olarak alıcının kendi 1. bileşeni değil vericinin gönderdiği 1. bileşen kullanılıyor. İşte bu girdi kısa zamanda iki sistemin senkronize olmasını, aynı t anında aynı değere gelmelerini sağlıyor. Ki bence bu olay çok çok ilginç.
# Alıcı paraziti maskeli sinyalden silmek için basitçe kendi 2. bileşenini maskeli sinyalden çıkarıyor. Time domain'de bu şekilde çalışan bir filtre görmek göz yaşartıcı.
# Doğru bir terminoloji mi bilmiyorum ama, gönderilen 1. bileşen public key, Lorenz sisteminin parametreleri ise private key'dir, diyebilir miyiz hocam? Bilmem...

# Yağmur Hoca'dan nonlinear dinamik dersini alırken bu konuya gelememiştik. İçimde kalmıştı. Sevinç de bu dersi alınca, dönem sonu projesinde bu sistem soru olarak gelmesin mi? Yılların hasretini beraber gidermiş olduk. Lorenz sistemini kendi yazdığım bir Euler metoduyla simüle ettik. Yukarıda anlattıklarımı uygulayarak bir ses dosyasından aldığımız sinyali önce vericinin 2. bileşeniyle toplayıp, sonra alıcının 2. bileşenini ondan çıkarıp orjinal sesi elde ederek bu fenomeni modellemiş olduk. Aferin bize!

# Senkronizasyonla ilgili Wikipedia makalesi.

Hiç yorum yok: